2006. godina
 

IZRADA POSTOLJA ZA MALE SVIJEĆE

Iz tvrdog raznobojnog kartona prema shemi izrezali smo postolje za male svjećice. Veće rubove smo okrenuli prema sredini i zalijepili. Gotova postolja ukrasili smo šljokicama.

IZRADA ČESTITKE OD AMBALAŽE

Prijateljica Knjižnice prof. Ljerka Šimunic darovala nam je punu vrećicu ambalaže Podravkinih proizvoda. Izrezivali smo dijelove ambalaže i lijepili na veliki papir. Kombinirajući s pastelama dobili smo prekrasne slike - čestitke.

POSTAVLJENJE UKRASA

Zagrebačka banka poklonila nam je hrpu florescentnih ukrasa zvjezdica, mjeseca, pahuljica i zvončića. Njih smo flaksom objesili na strop i izgledaju vrlo neobično kad se svjetlo ugasi.

IZRADA BOŽIĆNIH ČESTITKI

Kartone smo izrezali u obliku čestitki, a ukrasili smo ih malo šljokicama, malo papirom, malo vatom, krep papirom i sprejem.

IZRADA ČIZMICA SV. NIKOLE

Crveni karton izrezali smo u obliku čizmice i polijepili darove koje bi voljeli dobiti u čizmice.

IZRADA ANĐELA

Kružno smo izrezali papir, savinuli ga, malo poravnali i nastalo je tisuću malih anđela kojima smo okitili bor u knjižnici i darivali ljudima za sreću.

IZRADA SLIKA OD LIŠĆA

Za vrijeme jednog lijepog jesenskog dana skupili smo puno svakojakog lišća i donijeli u knjižnicu. Lišće smo trgali, lijepili i radili nove slike. I odjednom se u knjižnici stvorio dimnjačar pa smo i njega poslikali.

IZRADA BOOKMARKERA I LETKA O KNJIŽNICI

U Mjesecu knjige izrađivali smo unikatne bookmarkere (straničnike) i letke o knjižnici koji su informirali građanstvo o akcijama koje se događaju u knjižnici u Mjesecu knjige.

IZRADA ŽABA

Prema šabloni izrezali smo žabe koje smo doradili flomasterima i prilijepili na štapić.

150 godina genija - Nikola Tesla

Povodom 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle napravili smo dva plakata o njemu, njegovu životu i djelu.

SUNCOBRANI

Šarene papire izrezali smo u krug i presavinuli te vrućim ljepilom zalijepili za slamčicu za sok.

SLIKE OD STRUGOTINA OLOVAKA

Od strugotina drvenih olovaka, djeca su napravila slike cvijeća.

NAKIT

Od perlica različitih boja i flaksa napravili smo ogrlice, prstene i narukvice.

IZRADA LOPTI

Nogometno prvenstvo je u punom zamahu, a mi smo odlučili napraviti lopte. Lopte smo dobili kaširanjem. Kad su se papir i ljepilo osušili, temperom smo nacrtali šesterokute i crte.

SLIKE OD STRUGOTINA OLOVAKA

Strugotine olovaka lijepili smo na papir. Drvenim bojicama nacrtali smo ostatak cvijeta ili drveta.

IZRADA RIBICA

Iz rebrastog kartona izrezali smo ribice. Ukrasili smo ih raznobojnim trakicama i točkicama. Dobili smo šarene tropske ribice, zatim smo ih objesili za flaks i na plafon.

CRTANJE STAROGA GRADA

Tehnikom akvarela crtali smo Stari grad. Crteže smo izvjesili u izloge.

IZRADA PSIĆA

Od rola toaletnog papira izrezali smo tijelo i glavu psića, a od tvrdog kartona uši, noge i rep koje smo sve zajedno zalijepili, a zatim obojili temperom.

IZRADA PLAKATA: Svjetsko nogometno prvenstvo, Njemačka 2006.

Na Internetu smo potražili sve o nogometnom prvenstvu koje će se održati u Njemačkoj. Isprintali smo skupine, stadione na kojima će igrati naša reprezentacija i našu reprezentaciju. Igrače smo zalijepili na loptu.

RIBICE

Tvrdi karton izrezali smo u obliku ribica. Na karton smo lijepili papire različitih boja i oblika i dobili vesele tropske ribice. Ribice smo objesili na flaks i plafon knjižnice.

SRCA ZA MAME

Najmlađi polaznici kreativnih radionica povodom Majčinog dana izrađivala su košarice u obliku srce. U košarice su stavili poruke za mame.

IZRAkarton izrezali smo prema shemi za kutiju. Krajeve smo polijepili vrućim ljepilom. Na vanjske stranice i poklopac nalijepili smo salvete.

IZRADA PTIČICA

Prema shemi izrezali smo glavu i tijelo ptice. Sve skupa smo zalijepili vrućim ljepilom i obojili vodenim ili drvenim bojama.

ČESTITKE ZA MAJČIN DAN

Karton gdje stoje jaja izrezali smo u obliku cvijeta i oblikovali latice. Latice smo prilijepili na običan karton veličine čestitke. Na kraju smo sve obojili vodenim bojama.

USKRSNE ČESTITKE

Tvrdi karton smo izrezali u veličini čestitke. Prema šablonama smo izrezali uskrsnog zeca i pisanice i time smo ukrasili naše čestitke.

KOŠARICE ZA PISANICE

Od plastelina smo napravili male košarice i u njih pometali šarene pisanice. Pisanice su također napravljene od plastelina.

ORIGAMI - KUTIJE

Papir u različitim bojama oblika kvadrata prema zadanim shemama presavijali smo i dobili raznobojne kutijice.

VJETRENJAČE

Valjak toaletnog papira poslužio nam je kao kula za vjetrenjaču. Nju smo ukrasili kolaž papirom. Od drugog kolaža napravili smo krakove vjetrenjače koje smo pričvrstili čavlićem za kulu.

PISANICE

Na paletu smo stavili temperu različitih boja. Djeca su prstima ukrašavali pisanice.

CVJETOVI

Od različitih boja karton papira izrezali smo latice, koje smo lijepili na jaja. Od valjka za toaletni papir napravili smo male stalke za naše cvjetove.

SELO

Na ispuhana jaja flomasterima smo nacrtali prozore i vrata. Od crvenog kartona izrezali smo krovove. Od dva veća jaja napravili smo crkvu. Na većem kartonu prekrivenom zelenim krep papirom napravili smo malo selo, s trgom i crkvom u sredini.

LJUDI

Od rebrastog kartona napravili smo tijela ljudima. Flomasterom smo istaknuli oči, usta i nos. Od vune, riže, tjestenine ili prosa napravili smo kosu. A netko je od žice napravio i naočale.

ANĐELI
USKRSNE RADIONICE
gost voditelj: Ivanka Ferenčić

Na ispuhanim jajima flomasterom smo nacrtali oči i usta. Krila smo izrezali od bijelog kartona, a aureolu smo napravili od žice. Sve zajedno prilijepili smo vrućim ljepilom na karton okružen vatom.

ŽABE

Zeleni karton izrezali smo u obliku žabe. Napravili smo cofleke. Dodali smo ruke i flomasterom nacrtali oči i usta.

PISANICE - BUBAMARE

Na ispuhanim jajima olovkom smo označili crvene i crne dijelove bubamare. Temperom smo obojili te dijelove. Od crvenog kartona izrezali smo krila na koje smo nalijepili crne točke.

USKRSNI PILIĆI

Na žutom kartonu u obliku pilića napravili smo cofleke. Kljun i noge obojili smo crvenim flomasterom.

USKRSNI ZEČEVI

Napravili smo cofleke na smeđem kartonu u obliku zeca. Flomasterom smo nacrtali oči, njušku, brkove i istaknuli uši.

LEPTIRI

Prema predlošku izrezali smo glavu i krila. Od dvije trake napravili smo "harmonika" tijelo, a od žice ticala, ruke i noge. Na ticala smo stavili perlice.

CVJETOVI OD STRUGOTINA OLOVAKA

Olovke smo zašiljili jako pažljivo tako da su nam ostale lijepe strugotine koje smo slagali na papir u obliku cvijeta i lijepili. Pastelama smo docrtali stabljike i vaze.

IZRADA KRUNA

Veliki papir izrezali smo do polovice na "rezance", a na drugu polovicu zalijepili smo tvrđi papir druge boje. "Rezance" smo lijepili jedan po jedan, a široku rub ukrasili smo cvijećem i šljokicama.

IZRADA MASKI

Prema predlošku izrezali smo masku za lice i oči. Masku smo ukrasili raznobojnim trakama krep papira, a samu masku nalijepili smo na štap.

TORBICE U OBLIKU SRCA

Papir u boji formata A4 izrezali smo u obliku kvadrata, te preklapanjem i rezanjem i opet preklapanjem dobili torbicu u obliku srca. Zalijepili smo drške i ukrasili ih. U torbice smo stavili ljubavna pisma.

ČESTITKE ZA VALENTINOVO

Na izrezane kartona veličine čestitke lijepili smo mala i velika srca, te u posebne dodatke koji su bili druge boje, ispisivali ljubavne poruke.

IZRADA NAKITA OD PVC TRAKA

Hit prošle godine svakako su bile šarene, PVC trake koje smo pleli na različite načine (krug, kocka itd.) i dobili smo privjeske za ključeve, mobitele, različite narukvice i dr.

SLIKE OD KRUGOVA

Od različitih boja i veličina krugova djeca su trebala napraviti slike.

SNJEGOVIĆ OD GLINAMOLA

Od glinamola smo napravili glavu i tijelo snjegovića. Dodali smo šešir, netko lonac, oči, nos, gumbe i metle. Pričekali smo da se snjegovići osuše, a onda smo ih temeperama ukrasili i oživili.

SUNCE

Na veliki žuti, izrezani krug lijepili smo žute trake koje su  predstavljale zrake sunca. Na kraju smo sunca zalijepili na duže štapiće.

PINGVINI

Dvije trake bijelog papira smo ispleli. Prema shemi smo izrezali crni dio pingvina, a od narančastog papira noge i kljun.

RUŽE ZA VALENTINOVO

Od crvenog krep papira izrezali smo pet latica i jedan dio za tučak, a od zelenog traku za stabljiku. Posložene latice svezali smo žicom koja je ustvari stabljika i nju smo omotali zelenim krepom.

SRCA ZA VALENTINOVO

Od debljeg kartona smo izrezali veliko srce, a na šarenom papiru malena srca. Malena srca smo lijepili kao mozaik na  veliko srce.